Puterea partasiei

Se spune că persoanele izolate sunt mai predispuse la deces decât cele care au relații puternice de prietenie, chiar dacă a doua categorie ar avea obiceiuri nesănătoase. Acestea trec mai ușor peste neajunsurile vieții decât cei care trăiesc în izolare, fără prieteni. Dumnezeu a spus că nu este bine ca omul să fie singur. Muritorii de rând spun că mintea omului în singurătate naște monștri, iar maica Tereza spunea că „Singurătatea este lepra modernității“.

Dacă singurătatea este comună la femei, între bărbați ea pare a fi epidemică și tot mai mulți suferă de pe urma acestei răni. Când le este greu, ei încearcă să se refugieze în hiperactivitate, la televizor, pe internet sau într-un milion de alte variante. Neiertarea este unul dintre motivele izolării, dar iertarea este vindecătoare. Totuși, iertarea nu are logică dacă nu înțelegem că este rodul Dragostei supreme. Iertarea nu este merit sau dreptate, ci BUNĂTATE…

Oamenii se urăsc pentru că se tem. Se tem pentru că nu se cunosc și nu se cunosc pentru că nu comunică. Indiferent dacă ni s-a făcut un rău grav sau nu, rezultatul neiertării este același. Când alegem să nu iertăm pe cineva, amărăciunea, resentimentul și mânia se adună și apoi prind rădăcini în interiorul nostru. Acționează asemeni cancerului, apoi dezvoltă noduli interni în trup și-n suflet. Niciun aliment nu are influență mai rea asupra sănătății decât amărăciunea și depresia, izvorâte din neiertare.

Indiferent cât de îndreptățiți ne considerăm și cât de mult ne-ar fi greșit o persoană, trebuie să iertăm. Ne putem justifica lipsa de iertare față de ceilalți pe motivul că suntem mai buni; asta însă nu ne ajută cu nimic. Poate cei care ne-au rănit au ajuns la un nivel de răutate la care noi nu am fi ajuns vreodată, dar nici asta nu diminuează dezastrul interior pe care îl produce neiertarea. Ofensa deja suferită se extinde zilnic din cauza neiertării.

Noi, oamenii, am fost creați pentru a fi parte din comunitate. De aceea, de fiecare dată când ierți pe cineva care ți-a greșit, când încurajezi pe cineva care se simte învins, când sprijini pe cineva bântuit de singurătate, când îndrepți pe cineva în dragoste, când îți deschizi inima față de un prieten, când te împaci cu un dușman sau când petreci timp cu un copil, împlinești obiectivul lui Dumnezeu pentru această lume. Ofensa devine epuizantă; iar propria noastră persoană ajunge să se piardă într-o mare de resentimente, care pot duce la ani de probleme emoționale, psihice și fizice. Dacă vrei să fii vindecat de amărăciune și de consecințele devastatoare ale neiertării asupra sănătăţii și a familiei, începe să ierți! Doar astfel poți rosti rugăciunea lui Isus: „Tată, iartă-i!“REPORT THIS AD

Cu atâtea miliarde de oameni creați pe această planetă, cineva trebuia să conceapă un sistem în care nimeni să nu mai fie singur. Iar dacă ar fi să exprimăm într-un cuvânt ceea ce Dumnezeu a pus la cale când a creat universul și persoanele care-l locuiesc, acest cuvânt ar fi „comunitate“. Adevăratul moment sublim are loc ori de câte ori interacționăm cu o altă persoană. „O comunitate nu este doar un grup de oameni care trăiesc împreună și care se iubesc unii pe alții. Ea este și un loc al învierii“ (Jean Vanier).

Rampa de lansare pentru a intra pe ușa larg deschisă către comunitate este Biblia. Iată lecția sigură pe care o primim de la această sursă: „Fiți buni unii cu alţii, miloși și iertaţi-vă unul pe altul, cum v-a iertat și Dumnezeu pe voi în Hristos“ (Efeseni‬ ‭4:32‬ ‭VDC‬).‬ Când ai ajuns în punctul de a cere iertarea Domnului peste cei care te-au neîndreptățit sau te-au rănit, lanțurile robiei vor cădea și vei putea să trăiești liber. Găsește-i scuze celui care ți-a greșit. Poate a avut o zi grea, poate cineva l-a tulburat, poate nu și-a dat seama, poate nici nu conștientizează că te-a jignit. „Neiertarea seamănă cu a înghiți otravă așteptând să moară celălalt“.

Iartă ca să fii iertat! Păcatele noastre L-au condus pe Hristos la cruce, iar dragostea Lui pentru noi L-a ținut acolo. „Dacă le iertați oamenilor greșelile, și Tatăl vostru cel ceresc vi le va ierta vouă, dar dacă nu-i iertați pe oameni, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greșelile“ (Matei 6:14-15 NTR).

Petru Hututui, pastor