Fiți LIBERI!

🔴

Libertatea este un mod de viață limitat, sau interzis pentru unii, pentru alții o abundență scăpată de sub control. Libertatea dobândită, moștenită sau primită, trebuie protejată ca unul dintre cele mai de preț bunuri, fiindcă ea se poate pierde tragic. Libertatea este necesară, dar și periculoasă. Aceasta pentru că unii o înțeleg, alții nu, dar cu toții vrem să bem din cupa ei îmbietoare! Libertatea deplină este cea lăuntrică, a minții și a inimii.

🔴

Se anunța la știri că a fost eliberat în pădurile africane un leu de la Grădina Zoologică din orașul Oneși. Imediat ce a fost eliberat animalul în pădurile din Africa, s-a constatat că nu se putea adapta mediului potrivit lui, sălbăticiei. Se învârtea pe o rază de 20m pătrați așa după cum ani de zile fusese crescut și obișnuit în cușca de metal. De aici învățăm că libertatea este un bun pentru care, dacă nu ești pregătit, te va împovăra.

🔴

Pentru a folosi libertatea eficient este nevoie de știință și voință. Avem atâta libertate câtă ne luăm, dar ea ne responsabilizează. Adevărata libertate este caracterizată de bun gust, bun simț, conduită și respect. Libertatea folosită greșit, costă mult și atrage suferințe grozave. Dar când unii sunt mai liberi decât alții, sau le împart libertatea, ceva nu este cum ar trebui să fie.

🔴

Dacă navele maritime circulă în toată lumea respectând culoarul navigabil, avioanele respectă ruta de zbor, trenurile “aleargă” pe linii bine pregătite, iar mașinile circulă liber după reguli, cu atât mai mult, omul, oricine ar fi el, se poate bucura de libertate, cu respect și grijă față de libertatea semenilor. „Dar voi, fraților, ați fost chemați la libertate. Totuși, nu vă folosiți de această libertate (ca de un pretext) pentru a trăi conform principiilor naturii voastre umane păcătoase; ci slujiți-vă unii altora în dragoste.” Galateni‬ ‭5:13‬ ‭BVA‬‬

🔴

Poți folosi libertatea de a face binele sau a face răul, a consuma produsul nociv, sau cel sănătos, a te pierde în anturajul bun sau cel greștit. Depinde cui alegem să-i dăm drepturi asupra noastră și a timpului nostru.
Brice Parain, filozof și eseist francez, spune: “dacă vrei să fii liber, nu trebuie să te temi de moarte; fii liber ca om ori ca scriitor.” Valoarea libertății este înțeleasă bine, doar de către omul căruia aceast drept i-a fost luat.

🔴

Și încă un aspect ESENȚIAL; primim atâta libertate câtă suntem dispuși să oferim altora. Libertatea este alegerea cea mai înțeleaptă a omului. Aleg să respect, mulțumesc, iert, ajut, mă bucur, comunic frumos, cred, muncesc, sau ascult și ofer libertate celuilalt. Deci fii liber!!! „Voi ați fost cumpărați cu un preț. Refuzați să deveniți sclavi ai (doctrinelor) oamenilor!” 1 Corinteni‬ ‭7:23‬ ‭BVA

Petrică Huțuțui, pastor