Ascultarea se învață

Se spune că vorbirea frumoasă este artă, iar tăcerea controlată este știință și cine le are pe amândouă este un om educat.

Nimeni dintre noi nu s-a născut cu aceste calități, ele se învață. Se învață în primii ani de viață, în familie, școală, în anturaj, sau pe tot drumul vieții. Trebuie doar să vrem.

Sunt oameni cărora le este foarte greu să vorbească și altora le este mult mai greu să tacă. Dacă aceasta este realitatea vieții, se impune o întrebare: care dintre cele două comportamente fac omul puternic? Vorbirea sau tăcerea? „Cine își păzește gura și limba, se protejează de necazuri.” Proverbe‬ ‭21:23‬ ‭BVA‬‬

Aud frecvent expresia: „s-a trezit vorbind“. Altădată cineva spunea: „i s-a dat posibilitatea să tacă dar nu a știut să o folosească“.

Dacă tot ne propunem să împărtășim vorbe în stânga și în dreapta, e bine să ne folosim de un standard, ori să răspundem anumitor nevoi. Altfel, ce rost au vorbele spuse?

Standardul există, trebuie doar să-l urmăm. Iată un exemplu de a folosi vorba sau ascultarea cu tact: “Dumnezeu care este Stăpân, Mi-a dat o limbă capabilă să susțină cu vorba pe cel obosit. În fiecare dimineață El Mă trezește și Mă face atent, ca să ascult ca un discipol (pe învățătorul lui)“ (‭‭Isaia‬ ‭50:4‬ ‭BVA).‬‬

În ceea ce privește vorbitul, aceasta pare a fi preocuparea părinților față de copii chiar din zorii vieții, apoi al școlii, iar celor care țintesc să devină influenți cu această resursă, le stau la dispoziție diferite seminarii de instruire în comunicare.

Dar, ȘCOALA ASCULTĂRII, unde se află? Biserica este locul potrivit unde, cu bucurie mergem să ne închinăm și să ascultăm. Alte motive nu există pentru a o frecventa. Preferă cineva astăzi ascultarea dulce ca mierea? Cine este preocupat să învețe tăcerea? Cine este pregătit să tacă și să asculte de alții fără a-i întrerupe când vorbesc? Iată exemplul: „Fiul lui Dumnezeu, prin toate adversitățile pe care le-a suportat, a învățat ascultarea“ (Evrei‬ ‭5:8‬ ‭BVA‬‬).